Pianoles in Zierikzee

Welkom op de site van Tabitha Kierszka

 

Contactgevevens

tabitha.speeltpiano@gmail.com

06-83380325

 

 

Pianolessen

Voor iedere nieuwe leerling die bij mij thuis komt voor de eerste pianoles, heb ik de wens dat de piano hem of haar zal betoveren, dat de leerling ervan leert houden, en zo enthousiast blijft in de jaren die volgen. 

Ik ben gespecialeerd in het lesgeven aan leerlingen in de eerste jaren van hun pianostudie. Vanaf het prilste begin, nog voordat de leerling heeft leren noten lezen, worden er al leuke stukjes gespeeld. Vaak kunnen we deze stukjes als duet spelen, dus vierhandig, waardoor de leerling al vanaf de eerste lessen plezier heeft in het muziekmaken en samenspelen. De leerling leert op die manier ook vanaf het begin - heel belangrijk - ritmisch te spelen, en zijn/haar eigen partij aan te houden zonder in de war te raken. 

Ik ben een geduldige en flexibele docente, leerlingen kunnen in hun eigen tempo vooruitgang boeken, en ik probeer bij iedere leerling uit te zoeken wat hem of haar het meest enthousiast maakt om piano te spelen. 

Ik streef ernaar leerlingen zo snel mogelijk vertrouwd te maken met het instrument, en leerlingen beginnen vanaf de eerste les al met muziek maken. 

Leerlingen krijgen les op een goede, akoestische piano van Yamaha. Ook staat er een Bechner-vleugel, die onder andere wordt gebruikt voor de leerlingconcerten.

Thuis moet er natuurlijk geoefend worden en daarom moet er ook thuis een goed instrument staan. Een akoestische piano heeft absoluut de voorkeur. Een digitale piano kan ook voldoen, wanneer deze 88 gewogen toetsen heeft (de toetsen zijn even 'zwaar' als op een akoestische piano) en pedalen.

 

Wie ben ik?

In december 2006 begon ik met het geven van pianolessen aan een jongetje van 7 uit mijn vriendenkring. Ik ontdekte daardoor mijn liefde voor het lesgeven, en ik leerde bovendien gaandeweg minstens net zoveel over wat er bij het geven van pianoles komt kijken, als mijn eerste leerling leerde pianospelen. Inmiddels heb ik een lespraktijk met leerlingen in de leeftijd vanaf 6 jaar. 

Ik heb zelf in totaal 12 jaar klassiek pianoles gehad. Eerst bij Cathy Kotoun in Zierikzee, en later bij Wim Boer in Burgh-Haamstede. 

Mijn studie cultuurwetenschappen had een goede aansluiting bij mijn pianostudie. Ik begon met de modules Muziekwetenschappen (voornamelijk muziekgeschiedenis), en eindigde met een scriptie over een muzikaal thema. 

Toen ik ontdekte dat het mogelijk is om ook Nederland muziekexamens te doen bij de Engelse ABRSM (Associated Board of the Royals Schools of Music) heb ik met onderscheiding de volgende examens gehaald: Practical Musicianship (graad 1), Muziektheorie (graad 5), en Piano (graad 6 & 7). Ook deed ik een voordrachtsexamen met het volgende programma: Prelude en Fuga in Fis-groot van Bach (BWV 858), de Arabeske opus 18 van Schumann, en Prelude opus 11 no. 10 in Cis-klein van Scriabin.

Wat het lesgeven betreft heb ik veel geleerd uit vakliteratuur over muziekpedagogische onderwerpen, zoals relevante artikelen uit Piano Bulletin van de EPTA en boeken als Practical Piano Pedagogy van Martha Baker-Jordan en Leren Musiceren - De didactiek van de instrumentale en vocale muziekles van Tom de Vree. 

In 2016 voltooide ik de officiele opleiding Elementary Piano Pedagogy van de Royal College of Music.

 

 

Optreedgelegenheden

Ik organiseer regelmatig een voorspeelavond voor alle leerlingen in de vorm van een huiskamerconcert, ik heb plaats voor zo'n 25 tot 30 aanwezigen. 

Alle leerlingen die willen meedoen, spelen één of meerdere stukken op de vleugel. De eerstvolgende voorspeelavonden vinden plaats in november 2017.

Lesgeld en voorwaarden

De lesprijs bedraagt 10 euro per week bij een les van 30 minuten.

In geval van ziekte of verhindering van de leerling - wanneer dat tijdig is gemeld - probeer ik gelegenheid te geven om de les later in te halen.

Wanneer ikzelf verhinderd ben, vervalt het lesgeld voor die week.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

robert kierszka

 

Laatste wijziging op: 01-10-2017 17:46